EMV standardı genel bir yapı olarak ele alınmalıdır. Bu yapı içerisinde, EUROPAY, MASTERCARD ve VISA kendi spesifikasyonlarını (tümüyle EMV standartlarına uyumlu olacak şekilde) tanımlamışlardır. EMV çalışma grubu 1993 yılında üç önemli ödeme sistemleri organizasyonu tarafından kuruldu. Bunlar organizasyonlar, EUROPAY (EPI), MASTERCARD (MCI) ve VISA’dır. Grubun amacı; akıllı kart tabanlı debit/credit uygulamalarına yaygın olarak kullanılabilecek spesifikasyonlar (EMV standartları ) hazırlamaktır. NFC Teknolojilerinin Uygulama Alanları Nerelerdir?
Çip teknolojilerinde temassız/dokunmasız teknolojiler mobil cihazlara entegre edilerek giderek artan bir hızda uygulamaya geçmektedir. NFC teknoloji uyumlu mobil telefonları sayesinde fazladan banka veya elektronik kimlik kartı taşımadan, para transferleri, ödemeler ve tüm bankacılık hizmetleri yapılabilmektedir. NFC teknolojileri kullanım kolaylığı, esneklik, rahatlık ve güvenlik sağlamakta, hizmet veya ürün satın alma, ödeme yapma ve bilgi edinme amacıyla kullanılmaktadır.
1. Dolandırıcılığı En Aza İndirme: Kolayca kopyalanabilmeye başladığı günden bu yana manyetik şeritli Debit / Credit kartlar, sahiplerine yeteri kadar güvenlik sağlayamamaktalar. Son yıllarda bu konuda dolandırıcılık olayları çok önemli boyutlara ulaştı. Akıllı kartlar özellikle bu tür tehlikelere karşı düşünüldü. Akıllı kartlar üzerindeki çipler, 3-DES ya da RSA gibi sağlam şifreleme mantığıyla hareket eden yüksek emniyetli küçük birer bilgisayar gibi çalışıyorlar. Debit / Credit uygulama alanları için akıllı kartların sunduğu son derece verimli çözümler, dolandırıcılığa meydan vermiyorlar. Bu yüzden Fransa’da akıllı kart teknolojisi sayesinde dolandırıcılık olayları son 10 yılda 10 kat azaldı.
2. Artan Ödeme İşlemlerinin Yönetimi: Son yıllarda debit / credit kartlı ödeme sistemlerinde çok hızlı bir artış görülmektedir. Manyetik şeritli kartlarda, terminalin bankadan işlem için onay alabilmesi online iletişim gerektirmektedir. Bu işlem, 2 tür dezavantajı içermektedir: Hem bağlantı esnasında zaman kaybı olmakta hem de bu durum işlem maliyetini arttırmaktadır. Debit / Credit uygulamaları için akıllı kartlar kullanıldığı takdirde, işlemlerin büyük bir kısmı off-line olarak gerçekleştirilebilecek, böylece zamandan ve iletişim maliyetlerinden tasarruf edilmiş olacaktır.
3. Debit/Credit Kart Uygulamalarında Uluslararası İşleyişin Garanti Altına Alınması: EMV standartları Europay, MasterCard ve Visa işlemlerine ait Debit / Credit uygulamalarının tüm adımlarını belirleyerek tanımlamakta ve böylece uluslararası kullanımı garanti altına almaktadır.
4. Çoklu Uygulamalar: Mikroişlemciler sayesinde, EMV kartları, debit/credit fonksiyonlarının yanı sıra, birden fazla uygulamaya uyumlu olması nedeni ile gerçek anlamda loyalty kart, kimlik kartı, elektronik cüzdan, elektronik ticaret, ulaşım gibi diğer birçok önem taşıyan alanlarla bütünleşerek, farklı uygulamaları bünyesinde barındırabilen kart halini alacaktır.
NFC yani Near Field Communication Technologies - Yakın Alan İletişim çok yakın mesafeden radyo frekanslı tanıma (RFID) ve dokunmasız kart (contactless cards) teknolojilerine dayalı mobil cihazlarla çalışan kablosuz, hızlı ve güvenli bir iletişimdir.
Yakın mesafedeki (0-5 cm) elektronik cihazlar arasında çok kısa sürede (100 ms) iletişim kurarak güvenli bir temassız ara yüzden 424 kbps’e kadar hızlarda tüm dünyada boş olan 13.56 MHz frekansında çalışmaktadır. ISO 18092 ile standartlaştırılan NFC, mevcut temassız ödeme ve ISO 14443 standardına dayanan biletleme altyapılarıyla uyumludur.
NFC teknolojisi, kredi kartı, banka kartları, ulaşım kartları, üyelik kartları ve kurumsal kartlar ve giriş-çıkış kartları gibi uygulamaları olan dokunmasız / kablosuz çalışan akıllı kartların bu teknolojilerle uyumlu cep telefonlarına, el bilgisayarlarına entegre edilmesi ve bu cep telefonlarının uygulamaya bağlı olarak (örneğin POS cihazına) ürüne ve insana yaklaştırılmasıyla iletişime geçerek çalışmaktadır. Kredi kartları, bankalar, GSM operatörleri, cep telefonu üreticileri ve uygulama sahiplerini (belediyeler, işletmeciler, perakendeciler, organizatörler, reklamcılar, vb.) bir araya getiren iş modelleriyle dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Aynı zamanda, çift yönlü haberleşme imkanı tanımaktadır.
1164 renk içeren ve her rengin ofset baskı sisteminde nasıl elde edileceğini karışım formülleriyle veren bir renk katalogudur. Bu 1154 rengi hem parlak (Coated) hem de mat (Uncoated) olarak ayrı ayrı göstermektedir. Pantone renk ifade edilirken renginin mat veya parlak bölümden seçildiğini belirtmek için renk numarasının sonuna U ve C harfleri eklenmektedir. Her bir karşılığı Pantone numarası mevcuttur ve her rengin altında formülü yazılıdır. Formül, yüzde ve ölçü olarak iki şekilde verilmiştir; Yüzde değeri karışıma giren ana renklerin 0’e tamamlanmasıyla, ölçü değeri ise birim ölçü değerlerinin adet bölündüğünde yüzde değerini vermektedir. Pantone renkler baskıda CMYK mantığı ile oluşturulmaz. Bu renklere ilave olarak ya da yalnız basılabilir. Pantone renkler özellikle rengin değişmesinin istenmediği kurumsal kimlik çalışmalarında tercih edilir. Renklerin ortak evrensel lisanı olarak tanımlanabilir.
Kart Yazıcılar, kartlar üzerine Thermal Transfer veya Re-transfer olmak üzere 2 şekilde baskı yapabilirler. Thermal Yazıcılarda, yazıcı kafası belirli bir sıcaklığa ulaşarak ribbon (şerit) üzerindeki renkleri kart üzerine aktararak baskı işlemini gerçekleştirir. Kafa direkt baskı yapılacak kart üzerinde işlem yapar. Re-transfer Yazıcılarda ise baskı yapılacak imaj önce şeffaf bir transfer filmi üzerine yazıcı kafasının belirli bir sıcaklığa ulaşması ile ribbon (şerit) üzerindeki renklerin aktarılması ile basılır. Daha sonra şeffaf film üzerindeki görüntü ayrı bir ünitede kart üzerine ısıtılarak aktarılır. Bu baskı tekniğinde yazıcı kafası kart ile temas etmez. Baskı kalitesi çok yüksektir ve kart üzerinde baskı sonrasında kenarlarda boşluk kalmaz.
Kart Yazıcı, standart ebatlarda üretilmiş (PVC, Mifare, Proximity vb.) kartlar üzerine renkli veya siyah baskı yapmayı sağlayan Thermal (ısı) tekniği ile çalışan yazıcılardır.
Sticker Kartlar, tıpkı PVC kartlar gibi sadece kişiselleştirme yapılabilen aktif özelliği olmayan ancak bir yüzlerinde yapışkan etiket olan kartlardır. Stickerlar, diğer kartlar ile (PVC, Mifare, Proximity aynı ebatlardadır. Bu nedenle düz yüzeyine Thermal veya ofset baskı yapılarak istenen özellikte karta yapıştırılmak suretiyle kullanılmaktadır. Sticker kartlar, genellikle kişiselleştirme işlemi yapılmış olan Mifare veya Proximity kartların başka bir personel tarafından kullanılması istendiğinde, yeni kişiselleştirme bilgileri yazılarak eski kart üzerine yapıştırılması şeklinde kullanılmaktadır.
Barkodlu kartlar, diğer temaslı veya temassız kartların aksine aslında bildiğimiz PVC kartlardır. Bu kartların özelliği kişiselleştirme yapılırken kart üzerine istenilen bölgeye, istenen datanın barkod olarak yazdırılmasıdır. Kart üzerine barkod Linear (1 boyutlu) veya 2D (2 boyutlu olarak yazdırılabilir. Barkod içerisinde istenen data saklanır. Barkod ile birlikte istenirse diğer kişiselleştirme bilgileri de kart üzerine yazdırılabilir. Barkodlu kartlar, ReTransfer, Thermal, Ofset veya Digital baskı teknikleri kullanılarak yaratılabilir. Kart üzerindeki barkod bilgisinin, barkod tipine bağlı olarak ilgili barkod okuyucudan okutulması ile kullanılırlar. Barkodlu kartlar genellikle, PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemleri) ve Layolty (müşteri Sadakat Kart uygulamalarında kullanılır.
Manyetik bant teknolojisi audio tape (ses bandı) ve video tape (video bandı) benzeri bir teknoloji kullanır. Data manyetik şerit üzerine şifrelenmektedir. Data uçtan uca bir dizi küçük mıknatıslar yerleştirmeye benzer şekilde manyetik malzemenin küçük bölümlerinin polaritesini değiştirerek kaydedilir. Tüm bu minyatür mıknatısların zıt polariteye sahip oldukları yerde okuma ekipmanı manyetik alandaki tersine dönmeyi tespit eder ve bu da ters akım olarak algılanır. Bir şifte çözücü ters akımları okur ve bilgisayar işlemi için bunları tekrar harf ve sayılara çevirir. Normal kredi kartı-tipi manyetik bantlar ve yüksek koeversite (gidergenlik)(HiCo) olmak üzere Manyetik Bantlı kartların iki değişik versiyonu bulunmaktadır. HiCo versiyonu dataların kaza ile silinme veya zarar görme ihtimallerini azaltarak güvenirliği arttırır. Pek çok kart ve sistem sağlayıcılar her iki tip aracı da desteklemektedirler. Manyetik şeritlerin en iyi bilinenleri otomatik para çekme makinelerinde (ATM) ve satış noktası (POS) terminallerinde kullanılan kredi ve bankamatik kartlarıdır. Manyetik şerit teknolojisi küçük bir alanda orta miktarda dataların depolanmasını sağlamaktadır. Tekli bir manyetik şeritte kaydedilen pek çok data olabilir. Bazı diğer data depolama tiplerinden farklı olarak bir manyetik şerit kartının üzerindeki bilgi yeniden yazılabilir ve güncellenebilir.
Smart Card, üzerinde ya da içinde silikon mikroçip bulunan bir plastik karttır. Karta yerleştirilen çipte, 1 ile 64 kilobyte arası hafıza ve ROM üzerine yazılmış bir işletim sistemine sahip mikro-işlemci bulunur. Smart, yani "akıllı" diye adlandırılmasının nedeni, çok çeşitli türde veriyi saklayabilmesi ve işleyebilmesidir. Smart Card, özel bir okuyucu cihaz ile kullanılır. Bu cihaz, hem kart üzerindeki bilgileri okuyabilir, hemde bilgileri güncelleştirebilir. Bazı smart card modellerinde, kart, okuyucu ile fiziksel temas gerektirmeksizin, belirlenen bir mesafeden okunabilir. Basit smart card okuyucuları, kişisel bilgisayarlara takılabilir. Gerekli yazılıma da sahip olduğunuzda, kartınızda yüklü bulunan uygulamalarla ilgili verileri bilgisayarınızda görebilir, ayrıca kartınızı, güvenli internet erişimi ve e-mail için, internet üzerinde güvenli alışveriş için kullanabilir, isterseniz, bilgisayarınızdaki dosyalara sizden başka kullanıcıların erişimini engelleyebilirsiniz. PC ve internet güvenliği, smart card'ın hızla yaygınlaşan kullanım alanlarından biridir.
Contactless (temassız) kartlar LF (Low Frequency), HF (High Frequency) ve UHF (Ultra High Frequency) olmak üzere üç temel frekansta haberleşirler.
Mifare arayüzünü, mifare klasik haberleşme protokolünü ve güvenlik sistemini kullanır. Temassız ve çift arayüzlü akıllı kartların endüstri standardı olan ISO 1443A’ ya tamamen uyumludur ve 13,56 MHz frekansı üzerinde çalışır. ISO 9001 üretim standartlarına sahiptir. Mifare Standart Kart birçok değişik uygulamayı aynı anda destekleyebilir. Bunun için chip in üzerinde her biri kendi güvenlik anahtarları ve hafızası olan kullanım alanları vardır. Mifare Standart Kart birçok değişik uygulamayı aynı anda destekleyebilir. Bunun için chip in üzerinde her biri kendi güvenlik anahtarları ve hafızası olan kullanım alanları vardır. Mifare Kartlar Klasik sistemlerde anahtar, diğer sistemlerde ise manyetik kart (ya da boncuk ve fiş vs.) yerine, Mifare Sisteminde, içinde bir mikrochip ve mini bir yazılım yüklenmiş akıllı kartlar kullanılır. Pratiktir: Mikroprosesör kart içine gömülü olarak yerleştiğinden sudan ve güneşten etkilenmez. Diğer kartlardan etkilenmez, diğer kartları etkilemez. Güvenlidir: Diğer tür kartlarda olduğu gibi bilgiler sistem haricinde kötü amaçlı kişilerce kopyalanamaz. Bilgilerde bozulma kayıp olmaz. Mıknatıs ve manyetik ortamlardan etkilenmez sağlıklıdır: Pasif kart özelliğine sahip olduğundan herhangi bir manyetik dalga üretmez ve yaymaz.
Çalışma frekansı | 125 KHz.-± 25 KHz |
Baudrate | Minimum 4 Kbit Maksimum 15,6 Kbit |
Modulasyon | AM modülasyon |
Çalışma uzaklığı | Okuyucuya bağlı mx 30 cm |
Çalışma sıcaklığı | 0 o – 50o C |
Renk | Beyaz, termotransfer yazıcılarla baskı yapılabilir |
Nemli ortamlarda çalışma | Dahili ve harici çalışmalara uygun |
Bellek | 32 Byte |
Password | Yazabilme özelliğine sahiptir |
Güvenli geçiş ve ödeme sistemlerinde kullanılan, 125 Khz frekansa sahip temas olmaksızın kullanılabilen kartlardır. ISO standartlarına sahip Proximity kartlar, kredi kartı ebatlarında olup, her iki yüzeye de termal baskı yapılabilmektedir. Proxy kart olarak da bilinen Proximity kartları 0-10 cm mesafe aralığında etkili olabildiği için cüzdanlardan ve çantalardan çıkartılmadan dahi iş görebilmektedir. Kart fiyatlarının yüksek olmaması personel sayısı yüksek işletmelerde kullanımını cazip hale getirmektedir. Yaklaşım tipli kart uygulamaları, birçok açıdan diğer kartlı sistemlerden daha avantajlıdır. Bu
Avantajlar;
Standart kart boyutlarında olan, içerisinde mikro bir bilgisayar barındıran, veri depolama ve işleme kabiliyeti olan kartlardır. Akılla kartlar bilgi depolama ve kullanım özelliklerine göre çeşitlere sahiptir.
Pasif kart olarak adlandırılan PVC kartlar, en basit anlamda bilgilendirme ve tanıtım kartları olarak kullanılmaktadır. Thermal baskı ile kişiselleştirme işlemleri yapılan kartlar ağırlıklı olarak firma sadakat kartları olarak kullanılmaktadır. Firmaların müşteri sadakat üyelik sistemleri için, firma logosu ile kullandıkları kartlardır. Kişiselleştirme amaçlı olarak, kart üzerine Barkod basılarak PDKS sistemleri için de kullanılabilir. Düşük maliyetli olan PVC kartlar kolay Thermal baskı yapılması sayesinde oldukça fazla tercih edilmektedir.